Hetkiin menneisiin - Suurimmat laulut (2009)

 1. Mä putoan
 2. Mahdunko maailmaas
 3. Haavoittumaton
 4. Sitä saa mitä tilaa
 5. Ilta-Aurinko
 6. Kun sua mä kaipaan
 7. En ole pyhimys
 8. Liian suuri city
 9. Salattu suru
 10. Mennyttä miestä
 11. Satukirjan prinsessa
 12. Preussinpunaista
 13. Anteeksi
 14. Pienen pojan haaveet
 15. Sanaton lempi
 16. Sä teit sen taas
 17. Suuret sanat
 18. Eva
 19. Sametin pintaa
 20. Saanhan viimeisen tanssin

Yölinnun lento

Sain vihjeen erikoisen nuoren tanssiyhtyeen esiintymisestä Kesäillan valssi-ohjelmassa 1996 kesällä. Katsoin ohjelman ja tarjosin pojille levytyssopimusta siltä istumalta. Heidän tavassaan esittää vanhahtavaakin tanssimusiikkia oli jotain ihan omaa. Siinä oli kunnioitusta vanhaan perinteeseen, mutta myös iso annos nuorta intoa, joka vei soittoa väkisinkin pois totutusta. Laulusolistin ääni kuulosti kymmenen vuotta vanhemman miehen ääneltä miltä poika näytti jne.

Heti alusta alkaen poikien menestys oli mahtavaa, ensimmäinen levy-yhtiölevy myi miltei kultaa (se teki sen toisen ilmestyessä) ja sen jälkeen kaikki levyt ovat myyneet kultaa ja useat platinaa. Suuren suosion pohja oli selvästi luotu tanssilavoilla ja Yölintua nimenomaan kehuttiinkin hyväksi tanssittajaksi ”koska niillä on niin hyvä poljento”. Poikkeuksellista tanssiyhtyeelle Suomessa oli se, että pojat onnistuivat tekemään monia omia hittejä, usein uusista lauluista, ja se varmaan on siivittänyt myös levymyyntiä.

Nyt runsas kymmenen vuotta myöhemmin näen Yölinnun isona brändinä, ja bändinä, joka edelleen vie tanssimusiikin viestiä laajemmankin yleisön tietouteen, ei pelkästään tanssijoiden. Monet konserttikiertueet saleissa ympäri maan ovat menestyksellään todistaneet sen, että Yölinnun musiikki ei ole pelkästään ollut ”jaloille” vaan myös ”korville”. Lavoilla tanssijoiden lisäksi on usein paljon lavan edessä seisovia kuuntelijoita, jotka eivät tanssi vaan lauleskelevat mukana. Yleisömäärät vielä yli kymmenenkin vuoden jälkeen ovat pysyneet mairittelevan isoina ja monet alan antamat palkinnot ja tunnustukset yhtyeelle vuosien varrella kertovat poikkeuksellisen menestyksekkäästä tanssimusiikin ilmiöstä, jolla oikeasti on oma ”saundi”.

Tämä kokoelma on mainio läpileikkaus yhtyeen tuotannosta isoimpine hitteineen ja antaa myös kuvan yhtyeen musiikin kehityksestä aina tähän päivään saakka, sillä mukana on myös aivan uusinta tuotantoa. Ja lento jatkuu…

Espoossa 14.9.2009
Esa Nieminen, tuottaja